nedelja, 1. september 2024

Ferrata Intersport Donnerkogel (2024)



Ferata se nahaja v Avstriji, zahodno od ledenika Dachstein, izhodišče je nad vasico Gosau oziroma ob istoimenskem jezeru, kjer se je možno po plezanju okopati. Parkirišče pred jezerom je brezplačno, tam je tudi spodnja postaja žičnice ter koča z restavracijo, s katero si lahko skrajšamo bodisi vzpon, bodisi sestop.

Ferata je zelo popularna in obljudena, predvsem zaradi 40m viseče lestve, ki se nahaja v zadnjem delu, je pa lestev možno obhoditi oziroma preplezati po klinih in zajlah.

Za obisk ferate se ne priporoča vikend, saj je tedaj zelo obljudena in je v steni gneča, poleg tega pa je sredi dneva tudi izpostavljena soncu. Gneča nastane, ko začne obratovati žičnica, ki pripelje prve pohodnike ob 8:30 uri na Zwieselalm oziroma v bližino koče Gablonzer.

Ker ni bilo druge možnosti (10. avgust), sem moral načrtovati obisk ferate prav za vikend, gneči in soncu pa se je mogoče izogniti tako, da se od jezera krene po dobro označeni pešpoti zgodaj zjutraj in se tako prehiti pohodnike iz žičnice, to pa pomeni tudi zgodnje plezanje in večino vzpona v senci (zmaga).

Tako sem iz Maribor krenil okoli 2. ure zjutraj ter po slabih 3 urah vožnje prispel še na sorazmeroma prazno parkirišče pred jezerom Gosau. Ob sestopu je bilo parkirišče nabito polno, vročina neznosna.

Okoli 5. ure zjutraj sem pričel z vzponom po pešpoti, ki je dobro označena, večinoma poteka skozi gozd (zaradi mraka sem uporabljal še naglavno lučko), da bi tako s turističnim tempom dosegel ob 6:45 začetek ferate (po tablah je ura in pol dostopa po pešpoti). Tako sem pridobil skoraj dve uri pred pričakovano žičniško gnečo. S ferate se vidi žičnica in "lepo" je bilo opazovati trume pohodnikov in plezalcev, ki so šele pričenjali z vzponom.

V dolini in ob poti je izvir pitne vode, tako da si lahko napolniš plastenke. Zraven sem imel 1.5l vode, kar je bilo zadovoljivo.

Pogled na ferato s pešpoti.

Pred vstopom na ferato je info tabla z vsemi podatki. Uradna ocena je C (el posamezni odseki).


Tu se začne ferata, ki je ocenjena kot srednje zahtevna. Je dobro zavarovana.






Po dveh urah in pol v zelo turističnem tempu sem dosegel znamenito lestev. Na ferati, kot rečeno, zaradi zgodnjega starta, ni bilo gneče, prehitelo me je le nekaj plezalcev, ki so se tudi odločili za vzpon po pešpoti in ne za žičnico. Na lestvi tako ni bilo nobene gneče in sem jo lahko prečkal sam.




Za lestvijo sledi navpičen vzpon po grebenu (najtežji del), da bi nato po točno 4 urah plezanja, postankov, počasen tempo, prispel na sam vrh (2054m).



Nato sestop do koče Gablonzer, pijača in čakanje na žičnico, da bi prispel v dolino ob 13:45 (vse skupaj je trajalo torej dobrih 8 ur). Žičnica vozi na 15 minut. Kopanje v jezeru in odhod proti domu.



Ferata je srednje težka, lepi razgledi, dobro zavarovana in zaradi viseče lestve zelo popularna. Priporočam.


1.

2.

3.
13 točk, 4 rute

4.
Posnetek YT "Lestev v nebesa"